استرس چیست + علائم، عوارض و درمان استرس

اختلال استرس چیست؟

استرس چیست

یکی از اختلالات شایعی که بسیاری از افراد در شرایط مختلف آن را تجربه کرده اند استرس است. اما شاید برایتان سوال باشد که اصلا استرس چیست؟ استرس در واقع یک هیجان یا حالت خلقی منفی است که با علائم و نشانه های رفتاری ، جسمانی ، شناختی ، عاطفی همراه است. واکنشی طبیعی در بدن است و در اغلب مردم اتفاق می افتد. در واقع بدن انسان به گونه ای طراحی شده است که استرس را تجربه می کند ، افراد با قرار گیری در بسیاری از موقعیت ها و رویداد های مختلف زندگی ممکن است نسبت به آن ها واکنش نشان دهند و استرس ایجاد شود.

 استرس اغلب هنگام تجربه تغییرات ، چالش ها ، موقعیت های جدید ، اتفاقات غیر منتظره و زمانی که احساس کنیم کنترل کمی بر موقعیت داریم رخ می دهد. همچنین می توان استرس را احساس ناتوانی در کنار آمدن با فشار های روحی و روانی نیز بیان کرد.

علت استرس

علت استرس

واکنش افراد نسبت به شرایطی که موجب استرس می شود متفاوت است. ممکن است موقعیتی که برای یک نفر باعث ایجاد استرس می شود برای شخص دیگر اینگونه نباشد. تقریباً در افراد مختلف برخی رویدادها می توانند باعث ایجاد استرس شود.

برای برخی از افراد حتی فکر کردن در مورد یک موقعیت یا محرک هایی می تواند باعث ایجاد استرس شود. هیچ دلیل قابل تشخیصی وجود ندارد که چرا ممکن است فردی در مواجه با یک عامل استرس زا کمتر از دیگری احساس استرس کند. استرس تحت تاثیر عوامل مختلفی ایجاد می شود. اگر می خواهید بدانید علل بروز استرس چیست در ادامه برخی عوامل موثر در ایجاد آن را نام می بریم:

• شغل های استرس زا مانند افراد نظامی یا خدمات اورژانس و …
• موقعیت اجتماعی، مشکلات مالی ، مشکلات رفاهی ، بیکاری
• روابط، ازدواج ، طلاق ، مشکلات خانوادگی
• از دست دادن عزیزان ، بیماری
• قرار گرفتن در موقعیت های پر سرو صدا و پرخاشگرانه
• لحظات ترسناک در فیلم
• آزمون ها و کمبود زمان

انواع استرس

انواع استرس

استرس مثبث: استرسی است که می توان آن را کنترل کرد و موجب می شود کارها را با سرعت بیشتری انجام داد. برای انجام مسئولیت ها مقداری از استرس لازم است زیرا با افزایش هوشیاری ناشی از آن، کارها با دقت بیشتری انجام می شوند. استرس مثبت می تواند ما را با انگیزه تر و آماده تر برای ادامه مسیر کند. همچنین در این نوع مقدار هورمون های استرس بعد از موقعیت استرس زا به سرعت به حالت عادی باز می گردند.

استرس منفی: به استرسی که تحت کنترل فرد نباشد استرس منفی می گویند زیرا در این حالت علائم به مقدار زیاد بروز می کنند و فرد نمی تواند کار یا مسئولیت را به درستی انجام دهد. استرس بیش از حد می تواند آثار منفی را بر بدن داشته باشد و سلامت فرد را به خطر بیندازد.

سطوح استرس

سطوح استرس

استرس با توجه به شدت و سطح آن به انواع زیر دسته بندی می شود:

معمولی: افراد در مراقبت و نگهداری از کودکان ، انجام تکالیف خانه ، مسئولیت های مالی ، تغییرات ناگهانی مانند از دست دادن عزیز یا از دست دادن شغل ، تصادف شدید ، جنگ و… دچار این استرس می شوند.

حاد: این نوع کوتاه مدت است و معمولاً شایع ترین نوع استرس است. استرس حاد اغلب تحت تاثیر فشار رویدادهایی که اخیراً اتفاق افتاده اند یا چالش هایی که در آینده با آن ها روبرو می شوند ، رخ می دهد. عوامل استرس زا حاد اغلب جدید هستند برای مثال مشاجراتی که اتفاق می افتد باعث استرس می شود و پس از حل یا اتمام مشاجرات این استرس از بین می رود. استرس حاد به اندازه استرس مزمن آسیب نمی رساند با این حال اگر استرس حاد در یک دوره طولانی مدت رخ بدهد می تواند مزمن و مضر شود. عوارض کوتاه مدت این نوع شامل سردردهای تنشی، ناراحتی معده و غمگینی است.

مزمن: این نوع استرس در یک دوره طولانی ایجاد می شود و مضرتر از انواع قبل است. دوره طولانی مدت فقر ، عدم حمایت خانواده در طولانی مدت یا ازدواج نامناسب می تواند استرس مزمن را ایجاد کند. این نوع زمانی رخ می دهد که فرد راهی برای دوری یا حل عوامل استرس زا نمیابد در نتیجه باعث استرس مزمن می شود. در استرس مزمن بازگشت بدن به سطح عادی فعالیت هورمون ها دشوار می شود که ممکن است موجب مشکل در سیستم های قلبی عروقی ، تنفسی ، خواب ، تولید مثل و… شود. افرادی که استرس مزمن دارند ممکن است سکته قلبی یا مغزی کنند همچنین احتمال خودکشی در این گروه وجود دارد.

نشانه ها و علائم استرس

نشانه ها و علائم استرس

استرس دفاع طبیعی بدن در برابر خطرات است. هنگامی که انسان با چالش یا خطراتی مواجه می شود بدن هورمون هایی را تولید و ترشح می کند تا نسبت به این خطرات واکنش هایی نشان دهد و از آن ها دوری کند. از جمله هورمون هایی که در این مواقع به مقدار بیشتری تولید می شود کورتیزول ، اپی نفرین و نوراپی نفرین است. افزایش این هورمون ها در بدن باعث بروز موارد زیر می شود:

• افزایش فشار خون
• افزایش تنفس
• افزایش آمادگی عضلانی
• افزایش تعریق
• افزایش هوشیاری
• افزایش ضربان قلب
• کند شدن سیستم گوارش

عوارض ناشی از استرس چیست؟

عوارض ناشی از استرس

استرس مشکلاتی را برای بدن به وجود می آورد و علاوه برآن می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری هایی شود. در ادامه این عوارض و بیماری ها را نام می بریم:

  • دیابت نوع2
  • فشار خون بالا
  • بیماری های قلبی
  • بی اشتهایی یا پرخوری
  • احساس نا امنی
  • فراموشی
  • بی قراری و ناراحتی
  • پرخاشگری و عصبانیت های بی دلیل
  • گریه های مکرر
  • سردرد
  • افسردگی و سایر اختلالات روانی

چگونه استرس را مدیریت کنیم؟

مدیریت استرس

اگر از جمله افرادی هستید که استرس دارید و می خواهید بدانید که راه های کاهش استرس چیست، با رعایت موارد زیر می توانید کمتر احساس تنش و اضطراب کنید:

- ورزش

ورزش منظم اختلالات حافظه را کاهش می دهد و استرس را تا حد زیادی رفع می کند.

ورزش برای کاهش استرس

- عدم مصرف کافئین و الکل

با مصرف کافئین و الکل تنش و اضطراب افزایش می یابد. پس بهتر است از مصرف این مواد دوری کنیم.

پرهیز از مصرف کاقئین برای کاهش استرس

- تغذیه

رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات است که می تواند به حفظ سیستم ایمنی بدن در زمان استرس کمک کند. همچنین رژیم غذایی نامناسب می تواند منجر به بیماری و استرس شود.

تغذیه سالم برای رفع استرس

- مدیریت برنامه ها

افراد با برنامه ریزی و اولویت بندی در ابتدا کار های مهم تر و سپس کارهایی که ارجحیت کمتری دارند را انجام می دهند. این کار باعث آرامش خاطر فرد در هنگام انجام امور می شود.

مراقبت از سالمند

- مدیتیشن

تنفس و آرامش در مدیتیشن ، ماساژ و یوگا می تواند ضربان قلب را کم کند و باعث کاهش استرس و اضطراب و در نهایت آرامش شود.

مدیتیشن برای رفع استرس

- طبیعت گردی

قدم زدن در طبیعت و پیاده روی می تواند تاحدودی به شما برای کاهش استرس کمک کند.

طبیعت گردی برای کاهش استرس

درمان استرس

درمان استرس

استرس می تواند محرک انسان باشد و برای بقا هم ضروری است اما وقتی بدن به راحتی تحریک می شود یا عوامل استرس زا زیادی در یک زمان وجود دارد ممکن است سلامت روحی و جسمی فرد ضعیف شود. پس درمان آن بسیار مهم است چرا که از مشکلات جدی که برای بدن ممکن است در اثر پیشرفت آن ایجاد شود جلو گیری می کند.

اما بهترین راه برای درمان استرس چیست؟ برای درمان در ابتدا می توان با صحبت کردن و به اشتراک گذاشتن احساسات و نگرانی ها با خانواده با کمک یکدیگر عوامل استرس زا را حل کرد و استرس را کاهش داد. اما اگر استرس به حدی زیاد باشد که در انجام کار های شما اختلال ایجاد می کند باید به پزشک مراجعه کنید و درمورد احساسات خود صحبت کنید، آنها درمان هایی را به شما توصیه می کنند. از جمله روش های درمانی کمک کننده موارد زیر هستند:

  • درمان CBT که می تواند با تغییر طرز فکر شما در مورد موقعیت های استرس زا ، به کاهش استرس کمک کند.
  • تصویر سازی فضای امن
  • تکنیک شناختی
5/5 - (4 امتیاز)

مرکز سلامت، آسایش و مراقبت کیان مهر با مجوز وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و زیر نظر سازمان بهزیستی کشور قابل اعتماد و اطمینان با مدیریت با تجربه و پاسخگوئی شبانه روزی و با تیم متخصص و حرفه ای جهت رضایتمندی خانوادهای محترم میباشد. .

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − هشت =