درمان فشار خون بالا + ( 10 روش درمان فوری و طبیعی)

روش درمان فشار خون بالا

فهرست مطالب

درمان فشار خون بالا

فشار خون بالا یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. این بیماری بی سر و صدا ضربه می زند. این بدان معنی است که فشار خون بالا ممکن است برای سال ها بدون علائم باشد. حتی در این مرحله می تواند عوارض جانبی متعددی در بدن ایجاد کند. این بیماری در حال حاضر تقریباً نیمی از بزرگسالان، به ویژه افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد. در نتیجه، آشنایی با علائم، عوارض جانبی و روش‌های کنترل و درمان آن برای همه، به‌ویژه افراد مبتلا و نزدیکان آنها ضروری به نظر می‌رسد. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده مدتی است که از فشار خون بالا رنج می برید، توصیه می کنیم به خواندن ادامه دهید.

 

عوامل مؤثر در افزایش فشار خون

متأسفانه نمی توان یک دلیل خاص و واحد برای ابتلای افراد به بیماری مزمن پرفشاری خون تعریف کرد. به طور کلی این بیماری را می توان به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم بندی کرد. فشار خون ثانویه همانطور که از نامش پیداست، یک علت اولیه دارد. اما شناسایی این علت به همین راحتی ها نیست و ممکن است پس از سال ها آشکار شود.

بیماری های مادرزادی، نارسایی کلیه، مشکلات قلبی و عروقی، تومورها و مشکلات تیروئیدی از جمله این علل می باشند. در چنین حالتی می بایست ابتدا علت اولیه شناسایی و درمان شود. و اما نوع دیگر، همان فشار خون اولیه است که بی هیچ علت مشخص و در طی گذر زمان و تحت تأثیر عوامل مختلف در فرد ایجاد می شود. احتمال اینکه بروز این مشکل به ژن ها، محیط و یا تغییرات فیزیکی فرد مرتبط باشد وجود دارد. 

همچنین برخی از عواملی که می توانند در بروز و تشدید این بیماری دخیل باشند عبارتند از :

علائم فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا

رگهای ما همیشه پر از خون است. فشاری که خون جاری به دیواره های کانال وارد می کند در واقع فشار خون است که بسته به محل اعمال آن متفاوت است. با این حال، یک محدوده طبیعی برای فشار خون بالا و فشار خون پایین (فشار سیستولیک و فشار دیاستولیک) به طور کلی و با توجه به شرایط خاص ایجاد می شود.

اصطلاح “فشار خون بالا” یا “فشار خون بالا” برای توصیف فردی استفاده می شود که خوانش فشارسنج او خارج از این محدوده است. این بیماری همانطور که قبلا ذکر شد ممکن است در برخی افراد هیچ علامتی نداشته باشد. با این حال، با پیشرفت بیماری با گذشت زمان، فرد دچار علائم مختلفی می شود. می توان موارد زیر را به عنوان برخی از مهم ترین این شاخص ها برشمرد:

فردی که چند مورد از این علائم را دارد نیاز فوری به مراقبت پزشکی و اقدامات مناسب جهت کاهش فوری فشار خون دارد. اما یادآوری می کنیم که گاها ممکن است این بیماری کاملا بدون علامت باشد. پس اگر احساس می کنید فشار خون خود یا اطرافیانتان بالا رفته است به هیچ وجه منتظر بروز علائم بعدی نباشید. بهترین راه برای حصول اطمینان، اندازه گیری فشار است که باید به طور منظم انجام شود. 

اگر در منزل خود فردی سالمند با بیماری فشارخون بالا دارید و به علت دغدغه های خود توانایی و وقت نگهداری از آن را ندارید، بهتر است از پرستار سالمند کمک بگیرید تا سلامت سالمند شما در کنترل باشد، بیماری فشار خون بالا اگر کنترل نشود زمینه ساز بیماری های قلب و عروق خواهد شد.

راه های کنترل فشار خون بالا در منزل

  • استراحت: در صورتی که فشار خون شما بالاست، اجازه دهید بدنتان استراحت کند. آرامش و استراحت به کنترل فشار خون کمک می‌کند.
  • کنترل استرس: استرس می‌تواند فشار خون را افزایش دهد. روش‌های مثل مدیتیشن، یوگا، یا تمرینات تنفسی می‌توانند به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک کنند.
  • رژیم غذایی سالم: مصرف مواد غذایی کم نمک و غنی از مواد مغذی (مانند میوه‌ها، سبزیجات، ماهی، آجیل، کره نارگیل و غلات کامل) به کاهش فشار خون کمک می‌کند.
  • کاهش مصرف نیکوتین و الکل: سیگار و الکل می‌توانند فشار خون را افزایش دهند. بهتر است از مصرف آن‌ها خودداری کنید.
  • تمرینات ورزشی: به مشورت پزشک خود، تمرینات ورزشی منظم می‌تواند به کنترل فشار خون کمک کند. اما حتماً قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
  • اندازه‌گیری منظم فشار خون: داشتن یک دستگاه خانگی برای اندازه‌گیری فشار خون می‌تواند به شما در مراقبت خودکار کمک کند.

روش کاهش سریع فشار خون در لحظه

  • استراحت: اگر فشار خون شما ناگهان بالا رفته است، استراحت کرده و بدن خود را آرام کنید.
  • نشستن و سر را رو به پایین قرار دادن: اگر قادر به استراحت نشسته هستید، سر و پاهایتان را به طور ملایم و کنترل شده به پایین بیاورید.
  • تنفس عمیق: تنفس عمیق و آهسته می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
  • آب خوردن: مصرف آب می‌تواند کمک کند فشار خون کمی کاهش یابد. اما از مصرف بیش از حد آب نیز پرهیز کنید.
  • مصرف داروهای کاهش دهنده فشار خون بالا: اگر پزشک شما داروهای مرتبط با کنترل فشار خون تجویز کرده است، آن‌ها را به دقت و به موقع مصرف کنید.
  • جلوگیری از گرما: از دماهای بالا و آفتاب گرم اجتناب کنید و از محیط‌های خنک استفاده کنید.

درمان فوری فشار خون بالا با غذا

سیر: سیر یک غذای طبیعی شناخته شده است که دارای خواصی است که از انقباض ماهیچه های عروقی جلوگیری می کند و مصرف آن می تواند فشار خون را کاهش دهد.

پرتقال و مرکبات: وعده های غذایی غنی از ویتامین C، مانند پرتقال و نارنگی، می توانند به تقویت عروق و کاهش فشار خون کمک کنند.

نخود فرنگی: نخودفرنگی دارای فیبر و پتاسیم است که می تواند فشار خون را کاهش دهد.

هویج: نیترات طبیعی موجود در هویج به کاهش فشار خون کمک می کند.

ماهی های چرب: اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی های چرب مانند سالمون می تواند به کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند.

نخود: مصرف نخود که منبع غنی پروتئین و فیبر است، می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

انگور: پلی فنول های موجود در انگور می توانند فشار خون را تنظیم کنند.

بادام زمینی‌: پتاسیم و سایر مواد معدنی سالم موجود در بادام زمینی می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند.

جدول سنجش فشارخون

برای تفسیر عدد فشار خون خود...

چه فشاری بالاست؟

فشار خون بالا خود به سه قسمت فشار خون بالا اولیه ، ثانویه و فشار خون بالا بحرانی یا خطرناک تقسیم می شود.

فشار خون بالا اولیه : 13 روی 8

فشار خون بالا ثانویه : 14 روی 9

فشار خون بحرانی و خطرناک : 12 روی 18

در هر سه فشار خون بالا اولیه و ثانویه میتوان یا اقداماتی منجر به کاهش فشار خون شد، اما در حالت بحرانی سریعا باید به بیمارستان مراجعه کرد. 

چه غذاهایی فشار خون را بالا می برند؟

  • شیر کامل (پرچرب)
  • گوشت (پرچرب)
  • روغن
  • غذای آماده و فرآوری شده
  • مواد قندی
  • آب‌نبات‌ها
  • نوشابه‌های گازدارو انرژی‌زا
  • قند و شکر تصفیه شده
  • شیرینی‌ها
  • نخود لوبیاهای کنسرو شده
  • ترشی‌ها و شورها 
  • کافئین و قهوه
  • سس 
  • کره بادام‌زمینی 
  • سوپ‌های آماده و نودل‌ها

عوارض فشار خون بالا

بیماری پرفشاری خون اگر نادیده گرفته شود و به موقع درمان یا کنترل نشود می تواند پیامدهای جبران ناپذیری را در فرد به وجود آورد. این مشکل به راحتی می تواند تمام قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و در عملکرد آن ها اختلال ایجاد نماید. از جمله عوارض مهم آن عبارتند از:

عوارض فشار خون بالا

- بیماری های قلبی و عروقی

اولین و مهمترین قسمتی که با رگ ها و فشار خون جاری در آن ها مرتبط است، قلب انسان می باشد. آسیب به قلب و بروز مشکلات قلبی و عروقی از جمله رسیدن آسیب به سرخرگ ها، بیماری عروق کرونری، نارسایی قلبی و بزرگی قلب چپ یکی از خطرناک‌ترین عوارضی است که ممکن است در اثر فشار خون بالا ایجاد شود. چنین عوارضی در حالت پیشرفته‌تر موجب بروز حملات قلبی و حتی مرگ ناگهانی می گردند.

 

فشار خون بالا بر قلب

- آسیب به مغز

خون رسانی به مغز از اهمیت بالایی برخوردار است و بروز هر گونه مشکلی در سرخرگ های منتهی به این قسمت از بدن می تواند عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد. زوال عقل و سکته مغزی از دیگر عوارضی هستند که در صورت عدم کنترل فشار خون بالا رخ می دهند.

 

فشار خون بالا بر مغز

- ایجاد اختلال در عملکرد کلیه ها

کلیه ها، یکی دیگر از اعضای آسیب پذیر در اثر فشار خون بالا هستند. فشار بالا و عروق آسیب دیده می توانند بیماری مختلف کلیوی از قبیل زخم کلیه و نارسایی کلیه ها را به دنبال داشته باشند.

 

تاثیر فشار خون بالا بر کلیه ها

- آسیب به چشم ها

عروق بسیار ظریف و حساسی که وظیفه خون رسانی به چشم ها را بر عهده دارند در مقابل فشار خون بالا آسیب پذیرند. اگر آن ها صدمه ببینند ممکن است فرد دچار آسیب شبکیه، نوروپاتی بینایی و یا تجمع مایع در زیر شبکیه شود.

 

تاثیر فشار خون بالا بر چشم ها

علت بالا رفتن ناگهانی فشار خون

بالا رفتن ناگهانی فشار ، بسته به این که از نوع اولیه است یا ثانویه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر فرد دچار فشار خون ثانویه باشد عود بیماری زمینه ساز و یا عوامل تشدید کننده آن از جمله بروز درد ناگهانی و یا مصرف داروهای خاص می تواند مهمترین علت افزایش ناگهانی فشار در فرد باشد. 

اما اگر فشار خون از نوع اولیه باشد احتمالا فرد دچار حمله عصبی، استرس، کم آبی بدن و .. شده است و یا اینکه مصرف برخی از مواد غذایی، مصرف الکل و یا مواد مخدر منجر به این امر گردیده است.

درمان فشار خون بالا در منزل

به محض اینکه بیماری پرفشاری خون توسط پزشک تشخیص و تأیید شد بایستی در صدد کنترل و درمان آن برآیید. با توجه به اینکه پزشک متخصص، تغییر سبک زندگی یا مصرف دارو و . را برای شما تجویز می کند باید در درمان بیماری خود کاملا جدی باشید. در کنار مصرف داروهای خود می توانید از دمنوش های گیاهی و همچنین داروهای خانگی مؤثر در کاهش فشار خون کمک بگیرید.

درمان فشار خون بالا در منزل

راه کاهش فوری فشار خون بالا

انجام اقدامات صحیح و یا به عبارتی داشتن بهترین عکس العمل در هنگام افزایش فشار خون یکی از مهمترین گام ها در جهت پیشگیری از بروز عوارض خطرناک این بیماری می باشد. یکی از اقدامات مؤثر در کاهش فوری فشار خون ماساژ دادن شانه ها و گردن می باشد. سعی کنید این قسمت ها را به آرامی ماساژ دهید و بیمار را به حفظ آرامش خود تشویق کنید. همچنین می توانید سریعا یک قرص زیر زبانی به بیمار بدهید. اما اگر قرص در دسترستان نیست می توانید از ترشیجاتی از قبیل سرکه سیب، آبغوره، آبلیمو، آب نارنج و .. برای درمان فوری و اورژانسی استفاده کنید. علاوه بر این موارد، سیر هم یکی از موادی است که می تواند به سرعت فشار خون را کاهش دهد. شما می توانید مقداری شربت سیر تهیه کرده و به بیمار بدهید

 

درمان فشار خون بالا با رژیم غذایی

- درمان فشار خون با میوه و سبزیجات

میوه ها و سبزیجات که سرشار از پتاسیم، منیزیم و فیبر هستند می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند. موز، پرتقال، توت فرنگی، اسفناج، کلم پیچ و سیب زمینی همگی انتخاب های خوبی هستند.

 

میوه و سبزیجات برای درمان فشار خون بالا

- درمان فشار خون با غلات ها

بلغور جو دوسر، نان سبوس دار و برنج قهوه ای سرشار از فیبر هستند که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

 

غلات برای درمان فشار خون بالا

- درمان فشار خون با لبنیات کم چرب

شیر، پنیر و ماست کم چرب و کلسیم و پروتئین بالا می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند.

 

لبنیات کم چرب برای درمان فشار خون بالا

- درمان فشار خون با پروتئین بدون چربی

غذاهای پر پروتئین و کم چربی اشباع شده مانند مرغ، ماهی و حبوبات گزینه های خوبی برای مدیریت فشار خون بالا هستند.

 

Protein for treating high blood pressure

-درمان فشار خون با خشکبار

بادام، تخمه آفتابگردان و دانه کتان سرشار از منیزیم هستند که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

 

Sunflower seeds to treat high blood pressure

مصرف غذاهای حاوی نمک، چربی های اشباع و ترانس و قندهای افزوده شده را محدود یا اجتناب کنید، زیرا همگی می توانند به فشار خون بالا کمک کنند.

قبل از ایجاد هرگونه تغییر عمده در رژیم غذایی، همیشه با یک پزشک یا یک متخصص تغذیه ثبت شده مشورت کنید، به خصوص اگر مشکل پزشکی دارید.

 

Not using salt to treat high blood pressure

قرص فشارخون بالا - کاهش دهنده

فشار خون بالا

برخی از داروهایی که جهت درمان این بیماری به کار می روند به شرح زیر می باشند:


1. مسدود کننده های بتا که وظیفه دارند هورمون های افزایش فشار خون را در بدن مسدود نمایند و همچنین باعث می شوند خون با فشار کمتری از قلب پمپاژ شود.


2. دیورتیک ها که با دفع سدیم اضافی بدن از طریق ادرار سبب کاهش فشار خون می شوند.


3. آگونیست های آلفا۲ که سبب شل شدن عروق و در نتیجه کاهش میزان فشار خون می شوند.


4. مسدود کننده های کانال کلسیم که علاوه بر شل کردن عروق سبب کاهش کلسیم ورودی به سلول های عضلانی قلب شده و منجر به کاهش فشار خون می گردند.

برای کنترل فشار خون بالا چه بخوریم؟

تغذیه سالم برای افراد فشار بالا

از آنجا که غذاهایی که می خوریم تأثیر مستقیم بر عملکرد بدن و از جمله میزان فشار خون ما دارند می توان گفت یکی از مؤثرترین راهکارها در درمان و کنترل فشار خون بالا، تبعیت از یک رژیم غذایی سالم است. برای این منظور در گام اول غذاهایی را که می توانند فشار شما را کاهش دهند شناسایی کنید. به عنوان مثال سدیم کمتری مصرف کنید. سدیم به شدت فشار شما را افزایش می دهد.

غذاهای رستورانی، کنسرو ها و غذاهای خانگی شور و پرنمک را محدود کنید. همچنین مصرف شیرینی را به کمترین میزان خود برسانید. شیرینی جات یکی دیگر از خوراکی های افزایش دهنده فشار خون هستند.

تا می توانید میوه ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این گروه از خوراکی ها علاوه بر فواید گوناگون دیگری که برای بدن دارند، به دلیل دارا بودن فیبر بالا و فاقد چربی اشباع می توانند سبب کاهش میزان سدیم و در نتیجه کاهش فشار خون شما شوند. از مصرف غذاهای پرچرب و به ویژه حاوی اسیدهای چرب خودداری کنید.

روش های درمان فشار بالا به طور کلی

با توجه به مطالب بیان شده به طور کلی روش های درمان بیماری فشار خون بالا، این قاتل خاموش را می توان به دو دسته کلی درمان های خانگی و درمان با دارو تقسیم بندی کرد. برخی از اقدامات مهمی که می توانید در این زمینه انجام دهید را ذکر می کنیم:

پیروی از یک برنامه درمانی فشار خون چقدر مهم است؟

بسیار مهم است که برنامه درمان فشار خون خود را دقیقاً دنبال کنید. فشار خون بالا یک بیماری مزمن است که برای تحت کنترل نگه داشتن نیاز به درمان و مدیریت مداوم دارد. اگر بدون مشورت با پزشک خود مصرف داروهای خود را متوقف کنید یا در برنامه درمانی خود تغییراتی ایجاد کنید، فشار خون شما ممکن است دوباره افزایش یابد و شما را در معرض خطر مشکلات جدی سلامتی قرار دهد.

آیا داروهای فشار خون بالا عوارض جانبی دارد؟

بله، عوارض جانبی با برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا امکان پذیر است. بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که هر فردی به داروها متفاوت پاسخ می دهد و عوارض جانبی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. این عوارض عبارتند از :

سردرد

سرگیجه و سبکی سر

دهان خشک

خستگی و کاهش انرژی

مشکلات گوارشی

اختلال عملکرد جنسی

آیا درمان فشار خون بالا امکان پذیر است؟

خیر، فشار خون بالا قابل درمان نیست. با این حال، با درمان و مدیریت مناسب می توان آن را کنترل کرد و خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی را کاهش داد. همکاری با پزشک برای ایجاد یک برنامه درمانی که برای شما مناسب باشد و انجام هر گونه تنظیمات لازم در طول زمان برای کنترل فشار خون بسیار مهم است.

آیا این درست است که فشار خون بالا باعث مرگ می شود؟

فشار خون بالا مستقیما باعث مرگ نمی شود اما اگر فشار خون بالا برای مدت طولانی مدیریت یا درمان نشود، خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی را تا حد زیادی افزایش می دهد و حتی ممکن است کشنده باشد. قلب، رگ های خونی و سایر اندام ها تحت فشار اضافی تحت فشار خون بالا قرار می گیرند که به آن فشار خون نیز گفته می شود. این می تواند به مرور زمان به شریان ها آسیب برساند و خطر مشکلات جدی سلامتی را افزایش دهد.

4.5/5 - (31 امتیاز)

مرکز سلامت، آسایش و مراقبت کیان مهر با مجوز وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و زیر نظر سازمان بهزیستی کشور قابل اعتماد و اطمینان با مدیریت با تجربه و پاسخگوئی شبانه روزی و با تیم متخصص و حرفه ای جهت رضایتمندی خانوادهای محترم میباشد. .

20 پاسخ
  1. محمد
    محمد گفته:

    سلام
    من فشارم ۱۶ رو ۱۱ بود سن من ۳۷ سال هست و متاهل هستم
    واقعا دچار ترس شدم از این مقدار فشار خون
    ممنون از توضیحات خوبتون . از امروز سبک و روش زندگی خودم رو تغییر میدم و ورزش هم انجام خواهم داد
    به امید ریشه کن شدن تمامی بیماری های جسمی و روحی بشر ،،

    پاسخ
  2. مریم
    مریم گفته:

    سلام دوستان : خواهشا همینکه متوجه شدید فشار خون شما بالاست سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید و حتما حتماداروهاتون رو مصرف کنید و بعد هم سبک زندگیتون رو با ورزش و رژیم غذایی مناسب تغییر بدید . من خودم ۱۰ سال پیش مبتلا به فشار خون شدم و هیچوقت اعتقاد نداشتم دارو استفاده کنم و امروز و فردا کردم و رژیم غذایی هم نگرفتم حالا روی چشمم و گوشم و کلیه هام تاثیر گذاشته و پشیمانم که چرا قبلا درمان و رعایت نکردم الان عوارضش بیشتر اذیتم میکنه ، امروز و فردا نکنید پیگیر سلامتیتون باشید ،به امید درمان همه عزیزان 🌺

    پاسخ
  3. مدیر موسسه
    مدیر موسسه گفته:

    فشار خون بالا درمان ندارد ، فشار خون باید کنترل شود ، اقداماتی از قبیل تغییر رژیم غذایی به غذاهای سالم و انجان ورزش در کنترل و کاهش فشار خون بالا بسیار موثر است

    پاسخ

تعقیب

  1. شیما گفت:

    من فشارم بالا هستش همیشه ، آیا درمان قطعی داره؟

  2. پارانا گفت:

    فشار بالا در سن نوجوانی هم خطر حمله فلبی داره؟

  3. محسنی 014 گفت:

    ممنون از مقاله خوب کاملتون

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − ده =