مربی ورزش سالمند
بسیاری از سالمندان هستند که به دلایل گوناگون مانند بیماری های طولانی مدت، اضافه وزن و مشکلات حرکتی، به کم تحرکی دچار شده اند و فعالیت بدنی شان بسیار کم شده است. ولی واقعیت مهمی که در این جا اهمیت دارد، این است که نداشتن فعالیت بدنی لازم در سالمندان در هر شرایطی که باشند، بسیار خطرناک و مضر است.
جالب است بدانید که سالانه نزدیک به 3 تا 4 میلیون فرد سالمند به دلیل نداشتن فعالیت های بدنی کافی و بی تحرکی، جان خود را از دست می دهند. به همین جهت ورزش در دوران سالمندی، آن هم به صورت منظم و ویژه برای سلامت بدن و روح فرد سالمند ضرورت دارد. بسیار مفیدتر و اصولی تر است که در این شرایط فرد سالمند از مربی ورزش سالمند کمک گرفته و تمامی حرکاتش را به صورت اصولی و زیر نظر یک مربی ورزش سالمند شروع کند.
مربی ورزش سالمند کیست؟
همان طور که گفتیم راحت ترین و اصولی ترین راه برای حفظ سلامت سالمندان، داشتن برنامه ورزشی مشخص و منظم به همراه تمرین های متنوع و جالب است که این کار فقط می تواند توسط مربی ورزش سالمند به صورت اصولی و همراه با حفظ سلامت فرد سالمند صورت گیرد.
به عنوان مثال اگر فرد سالمند سابقه افتادن داشته باشد، باید زیر نظر مربی ورزش سالمند به صورت اصولی تمرین هایی برای افزایش استقامت و انعطاف پذیری به او داده شود. یک مربی ورزش سالمند در انجام فعالیت های ورزشی فرد سالمند را همراهی کرده و بر چگونگی انجام آن ها نظارت کامل دارد.
در کل وجود یک مربی ورزش سالمند شرایط لازم را برای فرد سالمند مهیا می کند تا از برنامه ورزشی منظمی برخوردار باشد.
فراموش نکنید که شاید در ابتدا انجام این حرکات برای سالمند دشوار باشد، ولی با تداوم و صرف زمان همه چیز به درستی انجام می گیرد. لازم به ذکر است انجام فعالیت های ورزشی برای سالمندان موجب بهبود کیفیت زندگی آن ها و استقلالشان خواهد شد.
وظایف مربی ورزش سالمند
به طور کلی از مهم ترین آگاهی ها، وظایف و مسئولیت هایی که یک مربی ورزش سالمند باید داشته باشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غربالگری و ارزیابی سالمند قبل از شروع فعالیت های بدنی.
- پایش و ارزیابی آمادگی جسمی سالمند.
- ارزیابی شناخت شخصیتی سالمند.
- بررسی هر گونه تغییر رفتار در سالمند.
- رعایت اصول طراحی برنامه های تمرینی ورزشی برای سالمند.
- توصیه های تغذیه ای لازم و کنترل نوع تغذیه سالمند.
- بررسی هر گونه بیماری در سالمند.
- بررسی های فیزیولوژیکی و روانی اولیه سالمند.
- ملاحظات لازم برای سالمند دارای بیماری های عصبی، عضلانی و اسکلتی.
- ملاحظات لازم برای سالمند دارای بیماری های قلبی، عروقی و متابولیک.
- تمرینات عملکردی.
- تمرینات تعادلی.
- تمرینات حسی، ادارکی.
- آشنایی کامل با آسیب های احتمالی ورزش در سالمندان.
- آشنایی کامل با کمک های اولیه.
مزایای ورزش برای سالمند
به طور کلی از سن 50 سالگی به بعد ماهیچه ها شروع به جمع شدن می کنند و به این ترتیب حدود 40 درصد توانایی های کل بدن کاهش پیدا می کند. همچنین با افزایش سن فرد وزن بالا می رود، تنگی نفس بیشتر می شود و تعادل فیزیکی و جسمی بدن کمتر می شود.
به همین جهت نداشتن تحرک سالمندان در این سنین می تواند بسیار خطرناک شود. به همین جهت برای مبارزه و پیشگیری از این موارد، ورزش ها و تمرینات سبکی که زیر نظر مربی ورزش سالمند باشد، می تواند بهترین راه برای پیشگیری و درمان این مشکلات باشد. به این ترتیب از مهم ترین مزایای انجام فعالیت های ورزشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم شدن خطر چاقی.
- کم شدن استرس.
- جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی.
- کم شدن خطر زمین خوردن و سقوط.
- کم شدن مشکلات مربوط به پوکی استخوان.
- کم شدن سطح کلسترول.
- حفظ توده های عضلانی بدن.
- تقویت سیستم ایمنی بدن.
- کم شدن خطرات افسردگی.
- بالا رفتن روابط اجتماعی.
- تنظیم قند خون.
- بهبود کیفیت خواب.
- جلوگیری و تأخیر در بیماری های چاقی، دیابت، فشار خون، افسردگی، سرطان، پوکی استخوان، بیماری های و ریوی.
توصیه های مهم برای انجام ورزش مناسب سالمند
به طور کلی برنامه فعالیتی که مربی ورزش سالمند به او ارائه داده است، مشخص می کند که سالمند در چه مکان و زمانی و با چه شدتی باید به انجام فعالیت ورزشی بپردازد. مرکز سلامت، آسایش و مراقبت کیان مهر با داشتن گروهی متخصص از مراقبین مجرب، فیزیوتراپ ها و مربی ورزش سالمند، همواره در کنار شما و سالمند عزیزتان برای بهبود کیفیت زندگی آن عزیزان و رسیدن به استقلالشان هستند. همان طور که گفتیم عوارضی که کم تحرکی سالمند به همراه بیماری های مختص سنین بالا، فرد سالمند را موظف به انجام تمرینات ورزشی به همراه فردی که علم و تخصص کافی را در این زمینه داشته باشد می کند. در این جا به مهم ترین توصیه هایی که فرد سالمند باید برای انجام فعالیت های ورزشی بداند می پردازیم:
- حرکات ورزشی را درست و صحیح و زیر نظر مربی ورزش سالمند انجام دهید.
- از هر گونه حرکت پرفشار دوری کنید.
- فعالیت ها را مطابق با شرایط جسمی خودتان که مربی برایتان تشخیص داده، انجام دهید.
- از کفش و لباس مناسب برای انجام حرکات ورزشی حتماً استفاده کنید.
- هنگام ورزش حتماً یک بطری آب در کنارتان داشته باشید.
- از حبس کردن طولانی مدت نفس خود اجتناب کنید.
- در صورت هر گونه درد و خستگی سریعاً به مربی خود گزارش دهید.
اثرات ورزش در بهبود عملکرد قلب در سالمند
همان طور که واضح است هر چه فرد سالمند همزمان با افزایش سن زمان بیشتری را به ورزش و تحرک اختصاص دهد، کمتر دچار بیماری هایی مانند سکته مغزی و حملات قلبی می شود. در این شرایط مشورت و کمک گرفتن از مربی ورزش سالمند به فرد در انتخاب نوع و اندازه فعالیت بدنی اش برای به دست آوردن بهترین شرایط جسمی بسیار مفید و ضروری است.
به عنوان مثال مربی ورزش سالمند برایش هفته ای 140 دقیقه فعالیت هوازی مانند دوچرخه سواری یا پیاده روی های سریع را مناسب می داند. در حالی که اگر فرد سالمند با مربی مشورت نکند، احتمال فشار آوردن به جسم و وارد شدن آسیب هایی جبران ناپذیر برایش وجود دارد.
به عنوان مثال شما می توانید به کمک مربی ورزش سالمند فعالیت های فیزیکی مانند چمن زنی را انجام دهید و ضمن اینکه تفریحی دلچسب انجام داده اید، به سلامتی جسم خود نیز کمک کرده اید.
تأثیر ورزش بر مغز سالمند
متخصصان اعلام کرده اند که انجام ورزش در دوران سالمندی نه تنها به سلامت جسم فرد کمک می کند، بلکه فرد را در برابر بسیاری از مشکلات اضطراب و افسردگی بیمه می کند. انجام ورزش توسط فرد سالمند در انجام وظایف روزانه، بالا بردن تمرکز ذهنی و به طور کلی آرامش روانی او بسیار تأثیر گذار است. به طور کلی از مهم ترین فواید پرداختن به ورزش در سنین سالمندی، داشتن ذهنی توانمند است.
ورزش برای سلامت تمام بدن
بهتر است بدانید که انجام فعالیت های ورزشی روزانه به جز کمک کردن به سلامت قلب فرد سالمند، تأثیرات بسیاری بر بهبود عملکرد ماهیچه ها، ریه ها و سیستم گردش خون او دارد. همچنین انجام ورزش در این سنین به سلامت استخوان ها، کم شدن درد مفاصل و کاهش فشار خون در فرد سالمند کمک زیادی می کند.
تاثیر ورزش افزایش توانایی حرکتی سالمند
انجام دادن ورزشی که موجب تقویت عضلات فرد سالمند شود، برای سلامت او بسیار با اهمیت است. بسیاری از حرکات کششی و ورزش های استقامتی می توانند برای تعادل حرکتی سالمند بسیار مطلوب باشند که البته باید زیر نظر مربی ورزش سالمند صورت گیرد. انجام دادن این حرکات همچنین می تواند خشکی و انقباضات بدن سالمندان را از بین برده و به دردهای پا، کمر، گردن و شانه های آن ها کمک کند.
به عنوان مثال ورزش یوگا بسیار مناسب برای شرایط بدنی افراد سالمند است، ولی این حرکات باید تحت نظر مربی با تجربه ورزش سالمند صورت گیرد. در غیر این صورت آسیب های فراوانی به بدن سالمند وارد خواهد شد.